Blog

Kira Kontratı Nasıl Yapılır?

Kira Kontratı Nasıl Yapılır?

Bir ev sahibinin sahip olduğu taşınmazı belli bir dönem kullanmak üzere kiralaması sırasında ev sahibi ile kiracı arasında yapılan yazılı anlaşmalara kira kontratı adı verilir. Borçlar Kanunu’nun 299. Maddesine göre düzenlenen bu kontratlar ev sahibi ve kiracının mağdur olmaması ve herhangi bir yaşanabilecek sorunda çözüm vaat etmesi açısından oldukça önem taşıyor. Peki, kira sözleşmesi tam olarak nedir, nasıl yapılır ve nasıl feshedilir gelin TUTEL olarak süreci birlikte detaylandıralım.

Kira Kontratı Nedir?

Borçlar Kanunu’nun 299. Maddesine göre, ev sahibi ile kiracı arasında çözüm ve anlaşma vaat eden bir sözleşme olarak karşımıza çıkan kira kontratı , basit bir evrak gibi görünse de aslında her iki tarafı da bağlayan taşınmazla ilgili belli başlı sorumlulukların yazılı bir hale döküman haline getirildiği bir sözleşme türüdür. Bu sözleşme, Türk Borçlar Kanunu’nda belirtilen özel hükümler; yıllık kira artış oranı ve maksimum Tüketici Fiyat Endeksi’nin on iki aylık ortalaması dışında, ev sahibi ve kiracının karşılıklı anlaşması doğrultusunda doldurulur.

Kira Kontratı Nasıl Yapılır?

Ev sahibi ya da ev sahibinin vekalet verdiği kişiler tarafından özel olarak hazırlanan kira kontratları, internet veya kırtasiye üzerinden de hazır olarak elde edilebilmektedir. Hazır olarak alınan veya internet ortamından indirilerek hazırlanan ev kira kontratları örneklerine dilerseniz özellikle belirtmek istediğiniz noktaları yazarak ev sahibi ve kiracının kabul edeceği özel bir sözleşme modeli hazırlayabilirsiniz. Hazırlanan kira sözleşmeleri üç bölümden meydana gelir:

-Kiralama bilgileri: Kiralama bilgilerinin bulunduğu bu kısım; taşınmazın adresinin, ev sahibinin iletişim bilgilerinin, kiralama başlangıcı ve bitiş süresinin, taşınmazın kira bedelinin ve mevcut taşınmazın cinsinin belirtildiği alandır.

-Kiralanan taşınmaza ait olan demirbaş grupları: Söz konusu taşınmaza ait bulunan demirbaşlar, posta kutusu ve abonelik sayaçları gibi gruplar bu alanda bulunur.

-Genel koşullar: İlgili taşınmaz sahibinin talepleri, kiranın yatırılacağı banka hesap numarası ve taşınmaz içerisinde gerçekleştirilecek herhangi bir tadilatla ilgili bilgiler ise bu alanda detaylandırılır.

TUTEL EMLAK GÜNCEL BİLGİLER İLE SİZLERE DESTEĞİNİ SÜRDÜRMEKTEDİR

Kira Kontratı Nasıl Feshedilir?

Peki kira kontratı nasıl feshedilir ? 6098 numaralı ilgili Türk Borçlar Kanunu’nun 347. maddesine göre belirli süreli kira kontratlarında kiracı, sözleşmenin bitimine en az 15 gün kala yazılı bildirim yolu ile kira kontratını feshetme hakkına sahiptir. Bildirimde bulunulmadığı takdirde kira kontratı kiracı için 1 yıl süre ile yeniden yenilenmiş kabul edilir. Taşınmaz sahibi ise sözleşmenin sona ermesi ile fesih gerçekleştiremez. Taşınmaz sahibinin kira kontratını feshedebilmesi için sözleşmesinin 10 yılı doldurmuş olması gerekmektedir. Ev sahibi, uzatma süresi olarak da ifade edilen bu süreçte 10 yılı takip eden her 1 yılda, sözleşme bitiminden 3 ay önce bildirimde bulunarak kiracının evden çıkmasını talep edebilmektedir. Belirsiz süreli sözleşmelerde ise kiracı her zaman kira kontratını feshetme hakkına sahip iken taşınmaz sahibi böyle bir durumda; kira kontratının üzerinden 10 yıl geçmesini beklemesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts

Compare

Enter your keyword